Na lôžkach kliniky pediatrie v Prešove strávilo Vianoce vyše 40 deti

30.12.2003 Celý región

Na lôžka Kliniky pediatrie Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) Jána Adama Reimana v Prešove neprijali počas tohoročných Vianoc ani jedného pacienta v m...
Na lôžka Kliniky pediatrie Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) Jána Adama Reimana v Prešove neprijali počas tohoročných Vianoc ani jedného pacienta v mimoriadne kritickom zdravotnom stave.

Odlúčenie od svojich najbližších však muselo každý sviatočný deň stráviť minimálne 40 detí. Ráno na Štefana ich bolo napríklad hospitalizovaných 49.
Podľa vyjadrení staršieho službukonajúceho lekára Rastislava Havrillu, najčastejšou diagnózou novoprijatých pacientov počas vianočných dní boli zápaly priedušiek spojené v niektorých prípadoch s podozrením na zápal pľúc. V prvý sviatok vianočný hospitalizovali dieťatko s popáleninami kože na hrudníku, na ruke a na krku. Spôsobila mu to vriaca voda. Novoprijatých pacientov na Štedrý večer i v prvý sviatok vianočný bolo po šesť, do 16. hodiny 26. decembra štyria. Zároveň približne toľko aj prepustili domov.
Dvom službukonajúcim lekárom a desiatim zdravotným sestrám najviac komplikovali situáciu niektorí rodičia, ktorí sa rázne domáhali prepustenia svojho dieťaťa do domácej liečby počas sviatkov.
Klinika pediatrie prešovskej nemocnice určená deťom a mládeži vo veku od 0 do 18 rokov funguje od tohto roku a pred pár týždňami si pripomenula 60. výročie založenia svojho predchodcu - detského oddelenia. Necelé dva roky funguje v nových priestoroch a v nich disponuje 75 posteľami pre deti a mládež a 30 pre matky hospitalizovaných dojčiat a batoliat.

(jj)
 

Vyberte región